Edukacinė išvyka į Druskininkus

Rugsėjo 19 d. Alytaus muzikos mokyklos mokiniai su mokytojomis Rita Frendzeliene ir Edita Radvilavičiene savo pamokas vedė nekasdieninėje aplinkoje. Lankėsi parodomojoje šakočio kepimo programoje, Druskininkuose. Programos menu mokiniai, atviroje židinio liepsnoje pamatė šakočio gamybos procesą, sužinojo jo atsiradimo istoriją, iš ko ir kaip kepamas šakotis? Kuo skiriasi šakotis nuo „baumkūcheno“? Kokį šakotį mūsų protėviai kepė akmens amžiuje? Programos metu ne tik sužinojo šakočio, kuris laikomas tautiniu paveldu, atsiradimo istoriją, pamatė visą gamybos procesą, bet ir patys jame dalyvavo pildami tešlą ant volo kepimo metu, ir žinoma ragaudami su arbata. Geriausi kepėjai buvo apdovanoti „geriausio kepėjo diplomais“. Mokiniai atsakinėjo į kepėjos klausimus apie šakotį, o teisingiausiai atsakiusio į užduodamus klausimus laukė staigmena. Taip pat aplankė pirmajį ir vienintelį pasaulyje Šakočių muziejų, kuriame iki šiol eksponuojamas analogų neturintis šakotis – Gineso rekordininkas. Pastarojo aukštis – net 3 m 72 cm, o sveria šis milžinas beveik 86 kg. Ekskursijos metu sužinojo, kuo kitų šalių šakočiai skiriasi nuo lietuviškojo. Stebėjo skirtingų tautų šakočius kepamus užsienio šalyse: Vengrijoje, Švedijoje, Japonijoje, Lenkijoje ir kitur. Pamatė daugybę senovinių indų ir įrankių, naudotų šakočių gamybai.

Kiti kelionės objektai – garsiausio Lietuvos kompozitoriaus ir tapytojo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paminklas, jo namai-muziejus ir atminimo suolelis prie Druskonio ežero.

Išvyka į Druskininkus, gerokai praplėtė žinias apie lietuvių tautinį kulinarinį paveldą. Įspūdžiai nepamirštami!

Smuiko mokytoja ekspertė Rita Frendzelienė

admin
Author: admin